Arhiva časopisa

Izvorni znanstveni članak

Miranda Levanat-Peričić

 

Sažetak

Hindski jezik pripada skupini jezika u kojoj se javlja specifičan obrazac rascjepa ergativnosti izazvanog glagolskim vidom. Ovaj članak najprije pokušava rasvijetliti vezu ergativnosti i glagolskog vida u hindskome jeziku krečući od pretpostavke da oni predstavljaju nezavisne fenomene koji funkcioniraju na specifičan način u gramatici svakog pojedinog jezika. Namjera je toga otkriti uz koji se glagolski vid vezuje ergativna konstrukcija u gramatici hindskoga jezika.
Premda se u gramatikama i priručnicima hindskoga jezika spominju dvije vrste ergativnih konstrukcija, u drugom dijelu ovog rada postavlja se pitanje jesu li uistinu obje te konstrukcije ergativne, pa se razlika među njima analizira najprije u svjetlu hijerarhije živosti, a zatim hijerarhije prijelaznosti.
Osim što istražuje vezu između ergativnosti i vida u hindskome jeziku, ovaj rad postavlja i pitanje djeluje li u hindskome jeziku više čimbenika rascjepa ergativnosti, te u vezi s tim analizira uloge koje u hindskoj sintaksi igraju semantička priroda imenske fraze i semantička priroda glagola, kao mogući čimbenici rascjepa.

 

Ključne riječi

ergativnost, glagolski vid, hindski jezik

 

Articles download statistics

Kontakt časopisa

Adresa:
Ivana Lučića 3
10000 Zagreb
Croatia

Glavni kontakt:
Mislava Bertoša
Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Visitorcounter

Today 1

Week 41

Month 358

All 362621

Currently are 12 guests and no members online