Arhiva časopisa

Izvorni znanstveni članak
Arijana Krišković; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

 

Sažetak

Razlikovanje metonimije i metafore jedna je od otvorenih tema kognitivne lingvistike i na teorijskoj razini i u istraživanjima provedenima na jezičnoj građi. Metaforička ili metonimijska interpretacija izraza uvelike ovisi o domeni u kojoj se konstrukcija nalazi. Domene igraju glavnu ulogu u definiciji metafore kao preslikavanja konceptualne strukture između dviju različitih domena, a metonimije kao preslikavanja ili isticanja poddomena unutar iste domene. Shematska definicija metafore i metonimije, koja se temelji na funkcionalnim domenama, omogućuje jasnije određivanje prisutnosti metafore i metonimije ili njihove interakcije u određenoj situaciji.
Cilj je ovog rada istražiti interakciju metafore i metonimije u znanstvenom diskursu medicine. Prikazani su primjeri autentične gra|e iz jezika medicinske struke i općeg jezika. Analiza slučajeva pokazala je da su metaforička i metonimijska preslikavanja aktivna i da su dio interpretacije izraza. U većini slučajeva interakcija metonimije i metafore može se klasificirati na konceptualnoj razini kao metaforička podloga za metonimijska preslikavanja.

 

Ključne riječi

metafora, metonimija, kognitivna lingvistika, medicinski diskurs

 

Articles download statistics

Kontakt časopisa

Adresa:
Ivana Lučića 3
10000 Zagreb
Croatia

Glavni kontakt:
Mislava Bertoša
Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Visitorcounter

Today 12

Week 27

Month 524

All 372029

Currently are 28 guests and no members online